Porto Gouves Marina Συντεταγμένες ΕισόδουΠληροφορίες ΚαιρούPorto Gouves Καιρός
     Η ΚρήτηΗράκλειο Κούλε

Τόπος έντονων αντιθέσεων, η Κρήτη βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική λειτουργώντας σαν ένα είδος φυσικής γέφυρας που ενώνει τις τρεις ηπείρους γεωγραφικά και πολιτιστικά. Είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί στη Μεσόγειο με έκταση 8.335 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σχήμα του νησιού είναι στενόμακρο με μήκος 257 χιλιόμετρα. Στο πλατύτερο σημείο του φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, ενώ στο στενότερο, στην περιοχή της Ιεράπετρας, δεν ξεπερνά τα 12 χιλιόμετρα.


Η Κρήτη χωρίζεται στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίοι με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε επαρχίες. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού και βρέχονται από θάλασσα. Από δυτικά προς ανατολικά αυτές είναι: Χανιά με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, Ρέθυμνο με πληθυσμό γύρω στις 23.000, Ηράκλειο με 115.000 κατοίκους περίπου και Άγιος Νικόλαος με 8.000 κατοίκους περίπου και η Σητεία με 7.000 κατοίκους. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι μεγαλύτερος από 500.000.

Ρέθυμνο Μινόταυρος Χανιά Λιμάνι

Το κλίμα της Κρήτης είναι πιθανόν το ηπιότερο της Ευρώπης. . Κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, νοτιοδυτικοί άνεμοι, τα μελτέμια, μετριάζουν τη ζεστή ατμόσφαιρα. Οι βροχοπτώσεις είναι πολύ σπάνιες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το φθινόπωρο είναι η φιλικότερη εποχή στην Κρήτη με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν αυτές της άνοιξης. Τα βουνά που διασχίζουν το νησί λειτουργούν σα φράγμα στον καιρό, προκαλώντας αρκετές φορές την ταυτόχρονη ύπαρξη διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού.

Η Κρήτη είναι η φυσική και φιλόξενη κατοικία μιας πλούσιας και πολυποίκιλης χλωρίδας. . Ανάμεσα σε πλήθος φυτών υπάρχουν και 130 διαφορετικά είδη αγριολούλουδων και βοτάνων που φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη. Σ΄ αυτά συγκαταλέγεται το δίκταμο (Organium Dictamus), βότανο, γνωστό ήδη από τον Αριστοτέλη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σαμαριά

H πανίδα της Κρήτης διαθέτει εξίσου μεγάλη ποικιλία με τη χλωρίδα. . Ο μοναδικός στον κόσμο άγριος Κρητικός αίγαγρος, Κρι-Κρι ή αγρίμι (Capra aegagrus-cretica) έχει μια πολύ ξεχωριστή και επιβλητική εμφάνιση για όποιον μπορέσει να τον διακρίνει να στέκεται περήφανα ακίνητος σε κάποιο βράχο ή να διασχίζει με άνεση και χάρη κάποια κακοτράχαλη βουνοπλαγιά. Όπως είναι φυσικό πρόκειται για προστατευόμενο είδος και ζει μόνο στα Λευκά Όρη, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς και τα νησάκια Δία, Θοδωρού και Άγιοι Πάντες.

Δε λείπει βέβαια από το νησί και η τεράστια ποικιλία πουλιών. Ο Κρητικός χρυσαετός (Αquila chrysaetus) και ο γυπαετός (Gypaetus varvatus), είναι κατηγορίες αετών μοναδικές στον κόσμο και αλαζονικά ξεχωριστές από όλα τα υπόλοιπα είδη πουλιών.

Κνωσσός

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου στην Κρήτη πριν τουλάχιστον 8.000 χρόνια .(οι περιοχές που εμφανίζονται στο χάρτη). Οι πρώτοι κάτοικοι ζούσαν σε σπηλιές και χρησιμοποιούσαν πέτρινα εργαλεία. Αυτή η Νεολιθική περίοδος διήρκεσε από το 5000 μέχρι το 2600 π.Χ. περίπου. Η θρησκευτική λατρεία αυτής της περιόδου ήταν αφιερωμένη στη θεά της ευφορίας. Σημαντικός αριθμός από πήλινες φιγούρες σωματωδών γυναικών έχει βρεθεί όχι μόνο στην Κρήτη αλλά στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


H Μινωική Περίοδος διαδέχτηκε τη μακρά περίοδο της Νεολιθικής εποχής. Ο Άρθουρ Έβανς, ο αρχαιολόγος που διενέργησε τις ανασκαφές στο Παλάτι της Κνωσού, ονόμασε αναδρομικά αυτή την εποχή Μινωική από το μυθικό κυβερνήτη της Κνωσού, το βασιλιά Μίνωα. Αυτή η περίοδος διάρκεσε περίπου 1.500 χρόνια και αποτέλεσε τη "Χρυσή Εποχή" της Κρήτης

Κνωσσός

Οι κάτοικοι της Κρήτης είναι μεσογειακός λαός. Οι γνήσιοι Κρητικοί συγκαταλέγονται στους ψηλότερους κατοίκους της Ευρώπης, πράγμα που μπορεί κανείς να διαπιστώσει στις απομονωμένες περιοχές των βουνών, όπου ο πληθυσμός έχει παραμείνει αμιγής. Οι Κρητικοί είναι περήφανοι και ανεξάρτητοι άνθρωποι ενώ η μακρά ιστορία και οι αγώνες τους εναντίον των κατακτητών καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά τους σήμερα.

Παράδοση

Υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά έθιμα που διατηρούνται ζωντανά σήμερα στα χωριά της Κρήτης, ειδικά στα πιο απομονωμένα. Ανάμεσά τους είναι ο Κρητικός γάμος και η Κρητική βάφτιση. Πρόκειται για ξεχωριστές εκδηλώσεις που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες, ώστε να εκδηλωθεί πλήρως η χαρά των φίλων και των συγγενών.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πέρα από τις φυσικές ομορφιές και την λαμπρή ιστορία της Κρήτης η οποία άφησε πίσω δείγματα – μνημεία εξαιρετικά, κάποιος μπορεί να βρει και να κάνει τα πάντα σε αυτό το νησί: Βραβευμένες ακτές, Θαλάσσια σπορ, Διακοπές στο βουνό, Πεζοπορία - Ορειβασία – Αναρρίχηση, Ορεινά Καταφύγια, Δάση, Εθνικούς δρυμούς, Διατηρητέα μνημεία της φύσης, Λίμνες – Λιμνοθάλασσες, Σπήλαια Φαράγγια, Θεραπευτικό-Ιαματικό τουρισμό, Γκολφ, Εκκλησίες – Μοναστήρια, Κάστρα, Παραδοσιακούς Οικισμούς, να απολαύσει τα Κρητικά Φεστιβάλ, και να γευτεί την διάσημη κρητική κουζίνα και κρασιά.

Σαμαριά


MARINA HOTEL & BUNGALOWS
www.marina.gr
HELLENIC MINISTRY OF CULTURE
www.culture.gr
GREEK NATIONAL TOURISM
www.eot.gr
FOUNDATION OF THE HELLENIC WORLD
www.fhw.gr
MUNICIPALITY OF HERAKLION
www.heraklion-city.gr
FOUNDATION OF RESEARCH & TECHNOLOGY
www.ite.gr


Παραδοσιακές Φορεσιές Άγιος Νικόλαος


Ελάτε στο porto gouves. Ελάτε στην Κρήτη. Απολαύστε την Κρήτη...700 14 Γούβες, Ηράκλειο - Κρήτη - Ελλάδα Τηλέφωνο : +30 2897041112, Fax: +30 2897041362 www.portogouves.gr, info@portogouves.gr
Είσοδος στη Μαρίνα 35°20’15’ Βόρεια , 25° 18’13’’ Ανατολικά

Created by Usableweb